Agressie, en daarna ?

Het ontstaan van Agressie, en daarna?


Het idee Agressie, en daarna? zelfhulpgroep voor en door lotgenoten van agressie en geweld is ontstaan in 2015 tijdens mijn behandeling bij een forensische instelling in Eindhoven. Toen tijdens mijn behandeling werd gevraagd wat ik na mijn behandeling van bijna 2 jaar gaat doen om uit de problemen te blijven was het antwoord voor mij simpel. Een vervolg traject waar ik individueel of in groepsverband het gesprek kan aangaan met lotgenoten. Helaas was dit niet mogelijk, zo iets bestaat niet en er bestaat ook geen nazorg traject.

Ik kan dus na mijn behandeling nergens meer terecht in moeilijke tijden. Geen nazorg, is dus ook geen hulp, geen ondersteuning, geen oor die even kan luisteren. En dat was voor mij een probleem. Als ik tegen dit probleem aan loopt dan hebben waarschijnlijk meer mensen last van dit probleem. Zo ontstond het idee om dan zelf iets te gaan beginnen. In overleg met mijn behandelaar worden mijn plannen en ideeën op papier gezet. Start ik trainingen die hiervoor nodig zijn bij Markieza, de academie voor herstel en ervaringsdeskundigheid in Eindhoven. De plannen worden nog verder uitgewerkt totdat ik op 31 maart 2016 de deur kan openen van de locatie waar Agressie, en daarna? zelfhulpgroep in Eindhoven gaat beginnen.


Het moet een zelfhulpgroep worden waar lotgenoten van huiselijk- seksueel- zinloos- verbaal- geweld elkaar kunnen ontmoeten. Dat ze het gesprek met elkaar kunnen aangaan en ervaringen kunnen worden uitgewisseld. Maar ook steun en begrip kunnen krijgen. Lotgenoten weten wat een ander mee maakt en moet doorstaan. Het moet toegankelijk zijn voor slachtoffers maar ook voor veroorzakers/ plegers/ daders. Het moet mogelijk zijn om binnen te lopen zonder afspraak, zonder wachttijden en zonder verwijsbrief van de huisarts. We willen dat de lotgenoten ons GRATIS kunnen bezoeken en dat ze in een veilige huiselijke sfeer ook nog koffie of thee kunnen krijgen.

En wat ben ik tot op de dag van vandaag blij dat ik dit allemaal heb kunnen realiseren. Nu 4 jaar na het ontstaan van mijn idee, en 3 jaar na het openen van de open inloop ervaar ik dat het een goed idee was. Niet alleen voor mijzelf maar zeker ook voor alle lotgenoten die al bij ons zijn geweest omdat ze met agressie en geweld in welke vorm dan ook te maken hebben (gehad). Ook geven we vanaf 2017 voorlichting en workshops aan professionele organisaties, gemeenten, overheid, MBO en HBO scholen, openbaar ministerie en nog veel meer instellingen en bedrijven. We werken mee aan diverse projecten in het gehele land. Vanaf juni 2017 staan we ook geregistreerd bij de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst onder de naam Agressie, en daarna? En om goed af te sluiten zijn we vanaf november 2017 met Misbruik, en daarna? gestart.


Onze nieuwe zelfhulpgroep voor slachtoffers van seksueel misbruik.

Maar helaas hebben we in september 2018 moeten stoppen met de open inloop. Niet omdat het niet werkte. Het pand waar we wekelijks de open inloop hielden kreeg van de verhuurder een andere bestemming. Maar we hebben het aangegrepen om wat nieuws te beginnen. Als u met huiselijk geweld of seksueel misbruik te maken heeft dan hoop ik oprecht dat ik u snel een keer mag ontmoeten bij ons INFOPUNT Agressie, en daarna? of INFOPUNT Misbruik(t), en daarna? in Eindhoven. En als dat niet mogelijk is dan kunt u ons bellen, mailen of chatten.


Warme en geweldloze groet,


René Haring

Oprichter / eigenaar van Agressie, en daarna?

" De ervaringen uit mijn negatieve verleden gebruik ik nu positief in het heden "